Opsti uslovi poslovanja

Novosti iz svijeta

Vijesti
Pročitaj više...

Standardni informacioni list

e-newsletter

Ako ste zainteresovani da primate nas mjesečni bilten, molim vas da popunite slijedeće podatke:

Kalkulator rate

Iznos novca
Kamatna stopa (%)
Broj mjesečnih rata
Please wait while JT SlideShow is loading images...
partner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.bapartner.ba
Vijesti Štampaj E-mail

22.04.2014 16:34
GRAČANICA: NA SAJMU 'GRAPOS-EXPO 2014' 278 IZLAGAČA IZ SEDAM ZEMALJA

SARAJEVO, 22. APRILA (ONASA) - U Gračanici je danas otvoren 5. međunarodni sajam poduzetništva i obrta "GRAPOS-EXPO 2014“ koji će trajati do 25. aprila i čiji je cilj, prije svega, promocija i afirmacija domaće i privrede iz okruženja, rečeno je Agenciji ONASA u Općini Gračanica.
Organizatori Sajma su BOMS-expo i Općina Gračanica, uz sponzorstvo BH Telecoma, Kovan - Eko line i HST CNC technik i pokroviteljstvo Vijeća ministara BiH, te vlada Federacije BiH (FBiH) i Tuzlanskog kantona (TK).
U ime organizatora, prisutnima se na ceremoniji otvaranja obratio direktor Sajma Nedžad Nuhanović, a Sajam je zvanično otvorio premijer TK Bahrija Umihanić, koji je govorio o značaju Sajma za područje TK, ali i cijele regije.
Goste i izlagače su pozdravili i načelnik Općine Gračanica Nusret Helić, te predsjednik Udruženja poslodavaca TK Faruk Širbegović, a otvaranju su prisustvovali brojni ambasadori u BiH, kantonalni ministri i načelnici općina sa područja TK, kao i drugi gosti.
Ove godine na 124 štanda izlaže 278 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Austrije i Njemačke, a do kraja Sajma se očekuje oko 25.000 posjetilaca.
Sajam je organizovan na 5.200 metara kvadratnih zatvorenog i 15.000 metara kvadratnih otvorenog prostora.
Kako nam je rečeno, danas je u okviru Sajma "GRAPOS-EXPO 2014“ održan okrugli sto o temi "Poslovanje u vrijeme ekonomske krize-pozitivna iskustva zemalja koje su prošle tranzicijske procese", koji je organizovao Evropski pokret u BiH, te panel diskusija "Kako razvijati vještine kadrova potrebne za privredni razvoj općine Gračanica i TK", u organizaciji programa Prilika Plus i uz podršku Posao.ba.
Također, večeras u 20.00 sati planirana je dodjela zahvalnica izlagačima, pokroviteljima, medijskim pokroviteljima i sponzorima.
Kako je najavljeno, sutra će, između ostalog, biti održana dva okrugla stola "Unapređenje poslovnog okruženja u funkciji privrednog razvoja" i "Program poticaja Federalnog  ministarstva poduzetništva i obrta u 2014. godini za mala i srednja preduzeća". (kraj)
eKapija
U RS-u podstiču analizu plodnosti zemljišta
Izvor: Nezavisne novine, 22.4.2014 9:26:54
Vlasnici komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u RS od ove godine su u prilici da obave jednu analizu plodnosti poljoprivrednog zemljišta uz podsticaj resornog ministarstva, u iznosu od 55 maraka s uključenim PDV-om.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uvelo je ovu novu podsticajnu mjeru, a zahtjev za isplatu podsticajnih sredstava poljoprivrednici su dužni da podnesu najkasnije do 30. oktobra.
Bojan Kecman, portparol ovog ministarstva, potvrdio je da komercijalna gazdinstva zahjeve treba da podnesu regionalno nadležnim područnim jedinicama Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.
"Uzimanje uzoraka poljoprivrednog zemljišta za analizu vršiće područne jedinice tog resora", rekao je Kecman agenciji Srna.
Između ostalih, pravo na podsticaj imaju gazdinstva koja u ravničarskim područjima, do 200 metara nadmorske visine, imaju minimalno dva hektara za ratarske kulture, hektar za voćarske i povrtarske kulture i 300 kvadrata za plastenike.
"Za brežuljkasta područja, od 200 do 500 metara nadmorske visine, minimalna površina za ratarske kulture je hektar, za voćarske i povrtarske kulture 0,5 hektara i za plastenike 300 kvadrata", objasnio je Kecman.
Da bi ostvarili pravo na podsticaj u područjima iznad 500 metara nadmorske visine, poljoprivrednici moraju imati 0,5 hektara zemljišta za ratarske kulture, isto toliko za voćarske i povrtarske kulture, te 300 kvadrata za plastenike.
Mile Dardić, profesor povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu Banjaluka, ocjenjuje da je riječ o korisnoj novini.
"Jako je poželjno da proizvođači to iskoriste, jer oni danas uglavnom đubre zemljište 'napamet', 'od oka', a ne znaju da je kod nas u zemljištu uglavnom u manjku fosfor. O azotu nikad ne govorimo, on je uvijek u manjku i mora se dodavati biljki", ističe Dardić.
Dardić kaže da su naša zemljišta kisela, a čak i tamo gdje ima fosfora, on nije pristupačan biljki, jer je u obliku koji biljka ne može da preuzme.
"Ja sam tu mjeru, koja se odnosi na analizu, već zagovarao. I ne samo tu, već i unošenje kreča u zemljište, što možemo činiti samo poslije te analize, nakon koje će se znati koliko je kreča potrebno", pojašnjava Dardić.
Prema njegovim riječima, u zemljištu na našim područjima uglavnom nema štetnih elemenata, ali se analiza, svakako, preporučuje.
"U tim analizama uvijek se daju i odgovarajuće preporuke, u smislu šta se na nekom zemljištu treba odraditi", pojašnjava Dardić, te dodaje da se, na bazi analize, potom daje i "recept rješenja".
I poljoprivrednici su pozdravili ovu mjeru resornog ministarstva, ocjenjujući da je ona jako korisna. Kažu da će je, sigurno, iskoristiti kako bi znali šta je zemljištu koje siju potrebno dodavati.
"Zahvaljujući analizi, poljoprivrednik može da sazna šta je najbolje da negdje posije, ali i koje će đubrivo da koristi. Dakle, riječ je o jako korisnoj mjeri resornog ministarstva", ocjenjuje Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, koji uvjerava da će iskoristiti ovu vrstu podsticaja.
 
Da li biste ugradili solarne kolektore za zagrijavanje vode na svom poslovnom objektu ili domaćinstvu, ukoliko bi vam na raspolaganju bila povoljna kreditna sredstva i besplatna tehnička podrška stručnog osoblja?
 

Naši klijenti

Priča o klijentu Pero Ignjić - Kotor Varoš
perom
Pročitaj više...

Facebook

Pridružite nam se na facebooku

facebook_logo1

Vijesti


News


U nastavku možete pročitati vijesti agencije ONASA...

 

 

Pročitaj više...

Termovizijsko snimanje

Usluga termovizijskog snimanja stambenih objekata

termo 

Uz stambene kredite, nova usluga za naše klijente. Partner MKF omogućava svojim klijentima dodatne usluge uz korištenje stambenih kredita...

Pročitaj više...