Ublažavanje uticaja COVID-a 19
 

30.10.2020 u 13:43

Partner MKF Tuzla, je jedna od dvije mikrokreditne institucije, putem kojih će se klijentima, privatnim preduzetnicima i mikro preduzećima u Bosni i Hercegovini, usmjeriti sredstva, obezbjeđena od strane Njemačke razvojne banke KfW. Sredstva su namjenjena za ublažavanje negativnih posljedica pandemije izazvane virusom COVID-19.

U nastavku prenosimo saopštenje za javnost KFW-a:

29.10.2020.

Saopštenje za javnostUblažavanje uticaja COVID-a 19 na MMSP (MICMSME)

29. oktobra 2020. god.,  Njemačka razvojna banka KfW i Savjet ministara Bosne i Hercegovine, zastupan od strane Ministarstva finansija i trezora su potpisali ugovor za novi Program- Ublažavanje uticaja COVID-a 19 na MMPS (MICMSME) - u iznosu od 5 miliona eura.

U ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj- BMZ, KfW je obezbijedio Bosni i Hercegovini sredstva u iznosu od 5 milliona evra za ublažavanje negativnih posljedica pandemije, izazvane COVID-om 19 za privatne preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. Program će se sprovoditi u okviru Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) i služiće kao prva pomoć MMSP-ima u finansiranju mjera za prevladavanje učinaka pandemije na poslovanje. U prvoj fazi Programa, privatni preduzetnici, kao i mikro i mala preduzeća u svim poslovnim sektorima, će dobiti beskamatne zajmove do 25.000 eura, koji će se usmjeravati kroz dvije mikrokreditne institucije, Mikrofin iz Banja Luke i Partner MKF iz Tuzle. Zajmovi, bez naknada krajnjim zajmoprimcima, predstavljaju karakter Programa, hitne mjere za pomoć MMSP-ima u nevolji. Maksimalno dospijeće zajmova krajnjim zajmoprimcima će biti tri godine.

Program će učinkovito doprinijeti pružanju pomoći preduzećima u Bosni i Hercegovini, čije je poslovanje pretrpilo značajnu štetu zbog COVID-a 19, što se odrazilo i na ekonomiju.

Njemačka vlada razmatra drugu fazu Programa početkom 2021. god., tj. dopuniće postojeća sredstava od 5 miliona eura dodatnim sredstvima, koja će se pozajmljivati putem banaka.

KfW je jedna od vodećih svjedskih i jedna od najiskusnijih razvojnih banaka. Njemačka savezna vlada ima 80% udjela, a njemačke savezne države imaju 20% udjela u banci, koja je osnovana kao institucija javnog prava 1948. godine.

Razvojna banka KfW sprovodi projekte finansijske saradnje (FC) sa zemljama u razvoju u ime njemačke savezne vlade. 1003 zaposlena u sjedištu i 409 stručnjaka u 68 regionalnih kancelarija, sarađuje sa partnerima širom svijeta. Cilj je boriti se protiv siromaštva, osigurati mir, zaštititi životnu sredinu i klimu, kao i osigurati pravednu globalizaciju. KfW je kompetentan i strateški savjetnik za trenutna pitanja razvojne politike.