Budućnost je u solarnoj energiji


Tokom dvije decenije uspješnog djelovanja u Bosni i Hercegovini, Partner mikrokreditna fondacija je dala veliki doprinos razvoju zemlje, kao i poboljšanju ekonomskog stanja i uslova života pojedinaca i domaćinstava. Uz mikrokreditiranje različitih poslovnih aktivnosti, kroz posebne međunarodne projekte, Partner je svojim klijentima omogućio i dodatnu korist pružanjem tehničkih usluga u oblasti poljoprivrede, energetske efikasnosti i finansijske edukacije.

Projekat «Solarna energija kao budućnost održivog razvoja» realizovan uz podršku USAID-a u proteklih pet godina, koji je za cilj imao povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, obuhvatio je sve navedene segmente, uspostavio kompletan lanac vrijednosti i donio velike pomake u upotrebi energije sunca za zagrijavanje sanitarne vode i ispomoć u grijanju prostorija.

Tokom realizacije projekta proizvođači su na tržištu prepoznali veliki interes za sisteme za zagrijavanje prostorija i sanitarne vode u kojima osnovu čini kotao na pelet, a uz pomoć sunčeve energije, putem kolektora voda u sistemu se dogrijava i tako smanjuje potrošnja osnovnog energenta. Upravo takav sistem instaliran je u kući u tuzlanskom naselju Solina u kojoj živi 9 članova domaćinstva Dedić. Oni su proteklih godina prostorije ukupne površine od 140 kvadratnih metara zagrijavali odvojeno korištenjem više peći na drvo i ugalj.

«Namjeravali smo u budućnosti uvesti centralno grijanje u našem domu, ali je ta investicija zbog pretpostavljenog velikog ulaganja bila na čekanju. U razgovoru s kolegama na poslu saznala sam za projekat Partnera i USAID-a, i kada sam čula uslove nisam se dvoumila da to odmah uradimo», priča Senada Dedić, zaposlenica MUP-a TK, koja je uzela namjenski veoma povoljan kredit Partner MKF čime je finansirano instaliranje sistema koji se sastoji od dva solarna panela postavljena na krovu kuće, bojlera kapaciteta od 200 litara i kotla na pelet. Dedići su jedan solarni kolektor dobili kao donaciju, što je dodatna pogodnost za korisnike ovih Partnerovih kredita, a investicija ukupno koštala oko 10.000 KM. Mjesečna rata petogodišnjeg kredita je 185 KM. Sistem su postavili radnici «Lafat komerca» iz Kalesije, jedne od 20 bh. firmi uključenih u ovaj projekat.

Brza procedura odobravanja kredita

Uz veoma jednostavnu proceduru, brzo odobravanje kredita, projektovanje i ugradnju sistema, članovi ovog domaćinstva nisu dugo čekali da se uvjere i u ostale pozitivne efekte korištenja besplatne i neiscrpne sunčeve energije.

«Ranije smo imali dva 50-litarska bojlera i naš zajednički mjesečni račun za struju je uglavnom iznosio oko 150 KM. Već u prvom mjesecu nakon postavljanja solarnih kolektora iznos je smanjen na 108 KM, što je prevazišlo sva naša očekivanja», kaže Senadin brat Midhat. On ističe da se voda u sistemu zagrijala već u 18. minuti nakon puštanja u rad i svakodnevno svjedoči novim prednostima upotrebe energije sunca.
Najveću korist ukućani bi posebno trebali osjetiti u sezoni grijanja, jer su očekivane uštede peleta oko 35 posto, a naredne zime biće pošteđeni svakodnevnog loženja, čišćenja peći i iznošenja pepela.

Historijski iskorak u korištenju sunčeve energije u BiH

Ovim projektom Partner mikrokreditna fondacija i USAID zajednički su napravili pionirski i historijski iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Daljim ulaganjima u solarnu energiju, sufinanisiranjem povećanja kapaciteta solarnih sistema za domaćinstva i privredu ostvaruju se velike uštede. Kllijenti koji su koristili namjenske kredite s kamatom od samo 3,99 % ističu veliko zadovoljstvo zbog pružene tehničke i savjetodavne podrške kao i koordinacije s domaćim proizvođačima solarnih sistema. Sve se veoma brzo realizuje, i po tome je Partner poseban.