Investicija koja štedi novac


U namjeri da poboljša uslove stanovanja, Ajdin Lupčević iz Novog Travnika nedavno je u svom porodičnom domu promijenio vanjsku stolariju, a ovih dana će biti isporučen i kupljeni kotao na pelet. Lupčević kao dugogodišnji korisnik mikrokredita Partner mikrokreditne fondacije,  odlučio se da putem posebnog mikrokredita pokrene finansiranje povećanja energijske efikasnosti na stambenom objektu. Stan u kojem Lupčević živi, nalazi se u starijoj zgradi, iz kojeg se, uslijed dotrajalosti vanjske stolarije, gubilo mnogo energije. Ubuduće će se, očekuje, ostvariti značajne uštede energije, a samim tim i novca, tako da mikrokredit za energijsku efikasnost vidi kao investiciju koja će mu na dugoročnoj osnovi donijeti veliku korist.

“Kada je sunčano, ne ulazi mnogo toplote unutra, a i kada zima dođe, vjerujem da će se manje hladiti, odnosno manje će se trošiti peleta, energije i struje˝ - pojašnjava Lupčević.

Lupčević ističe da mu odgovara rok otplate i kamatna stopa, ali i jednostavan postupak prilikom dobijanja mikrokredita. Napominje da je novi mikrokredit za poboljšanje energijske efikasnosti dobio u roku od tri dana, dok je za izradu i ugradnju prozora trebalo 15 dana. Investicijom u dvije mjere u svom stanu ostvario je uslov za donaciju od Evropske unije u iznosu od 20% od ukupne vrijednosti investicije.

Lupčević je odabrao firmu od koje će kupiti stolariju i sa predračunom otišao u  kancelariju Partner MKF u Novom Travniku. Na osnovu predračuna, aplicirao je za mikrokredit za energijsku efikasnost. Nakon odobravanja i isplate sredstava, izvršena je ugradnja stolarije u stanu, na osnovu čega su stečeni uslovi za donaciju. Već sljedećeg mjeseca na račun klijenta, izvršena je isplata donacija u iznosu od 20 % od investicije.

˝Saradnjom sa Partner MKF sam zaista prezadovoljan. Brzi su, efikasni i odmah kažu šta je potrebno i kako se najlakše može dobiti mikrokredit˝ - dodaje Lupčević.

Lupčević preporučuje Partner MKF i drugima kojima za realizaciju određene ideje ili potrebe nedostaju sredstva. Siguran je da će i ubuduće nastaviti saradnju sa Partner MKF.

Više informacija o mikrokreditima za ulaganje u mjere za povećanje energijske efikasnosti možete pogledati ovdje: https://www.partner.ba/zelim-topliji-dom