Investiranjem u mjere energijske efikasnosti vrati se i do 20% uloženih sredstava


Kuću Viktora Marijanovića iz naselja  Dokanj  kod Tuzle krasi nova fasada, koju je ovaj uspješni poljoprivrednik i domaćin uradio zahvaljujući mikrokreditu za energijsku efikasnost Partner mikrokreditne fondacije. Ova investicija uključivala je nabavku potrebnog materijala i oblaganje vanjskih zidova stiroporom, tako da Marijanović sa veoma kvalitetnom termo-izolacijom svog doma spokojno dočekuje predstojeću zimu.

Mikrokredit za energijsku efikasnost namijenjen je za finansiranje energijskih mjera, kao što su postavljanje energijski efikasnih prozora i vrata ili zamjena starog sistema grijanja novim. Posebna pogodnost je to što se ispunjenjem određenih uslova dobija mogućnost za povrat od 15% do 20% od uloženih sredstava, odnosno donaciju od Evropske unije  koju je ostvario i ovaj klijent  Partner MKF. U Viktorovom slučaju ona iznosi 15% i prelazi iznos od 500 KM.

„Uslov je da nabaviš materijal od firme koja ispunjava potrebne standarde EU, i da je roba u ponudi certificirana. S predračunom od dobavljača aplicira se za mikrokredit kod Partner MKF, a kada se sredstva odobre i sve propisno ugradi, već sljedećeg mjeseca dobiješ tu donaciju“ - prenosi Marijanović vlastito iskustvo.

Ranijih godina gospodin Marjanović je imao velike troškove grijanja i sada očekuje veliku korist od ove investicije.

„Računam da ću trošiti oko 3 tone uglja manje, a to je već dodatnih 500 KM uštede na godišnjem nivou. Biće mi puno lakše jer ne moram sav taj ugalj ubacivati i čistiti peć. Znatno manje ću zagađivati okolinu, a biće ljepše i meni i komšijama“ - govori korisnik  mikrokredita za energijsku efikasnost Partner MKF.

Gospodin Marjanović će već u prvoj godini imati povrat od skoro trećine ukupne investicije, što ga uz ostale pogodnosti koje je ostvario uzimanjem mikrokredita za energijsku efikasnost čini izuzetno zadovoljnim.

 

 

Više informacija o mikrokreditima za ulaganje u mjere za povećanje energijske efikasnosti možete pogledati ovdje: https://www.partner.ba/zelim-topliji-dom