Korištenje solarne energije donosi velike uštede


Zeničanin Enes Dizdarević je sa svojom firmom «Frigo Servis Cooling» koja se bavi klimatizacijom,  prije nekoliko godina ušao u projekat «Solarna energija kao budućnost održivog razvoja» koji realizuje Partner mikrokreditna fondacija, a podržava USAID i u svom pogonu pokrenuo proizvodnju sistema koji koriste sunce kao izvor energije. Kao i još 19 privrednika iz Bosne i Hercegovine, Dizdarević je prošao kroz poseban program stručne i finansijske pomoći. U okviru projekta firma je proizvela, montirala i izgradila 4 solarna sistema koji služe za zagrijavanje sanitarne vode i ispomoć u grijanju prostorija. Radi se uglavnom o sistemima koji se sastoje od 2 ili 3 solarna kolektora, kombinovanog bojlera, pumpne garniture, sa mogućnošću da osim sunca koriste i neki drugi izvor energije.

Velike uštede na vlastitom primjeru

Kakva je korist od ugradnje i korištenja solarnih sistema, Dizdarević se uvjerio na vlastitom slučaju, jer je na svojoj kući instalirao sistem od 4 solarna kolektora, sa bojlerom kapaciteta 500 litara, a energijom sunca na ovaj način pomaže u grijanju stambenog prostora površine 160 kvadratnih metara, smanjujući potrošnju peleta kao osnovnog energenta.

„Uštede električne energije su i do 90%, jer bojler više i ne uključujem za zagrijavanje vode. Zahvaljujući sunčevoj svjetlosti, ove sam godine potrošio upola manje peleta nego inače“  kaže zenički poduzetnik, ističući da se njegov sistem već otplatio, što je puno kraće od projektovanog perioda od 3-5 godina.

Povoljan kredit Partner MKF

Mogućnost za građane, poduzetnike i javne ustanove da na ovaj način riješe problem zagrijavanja vode i djelimično grijanja prostorija, kroz projekat je otvorena uzimanjem izuzetno povoljnog kredita kod Partner mikrokreditne fondacije. Maksimalan iznos mikrokredita koji se može podići je 10.000 KM, sa rokom otplate do 60 mjeseci, uz vrlo nisku kamatnu stopu od 3,99%.

„Upravo je slaba kupovna moć stanovništva glavni razlog što nemamo više solarnih kolektora na našim krovovima. Ovaj namjenski kredit je odlična prilika, jer su često uštede takve da značajno i pokrivaju iznos mjesečne rate“ – dodaje gospodin Dizdarević.

Velika korist od energije sunca

Prenoseći ostala pozitivna iskustva, izdvaja se činjenica da sistem funkcioniše tokom cijele godine i u zimskom periodu, uz manje pauze kada je izrazito oblačno vrijeme. S obzirom da je prema broju sunčanih dana naša zemlja među vodećim u Evropi, jasno je kakve su mogućnosti u skoro svim dijelovima BiH za korištenje obnovljivih izvora energije.

«Frigo Servis Cooling» se u poslovanju sve više okreće toj oblasti i vlasnik firme očekuje da će uskoro instalirati solarne sisteme na nekoliko javnih objekata u Zenici. U sklopu Univerziteta u tom gradu planira postaviti
«solarno stablo» koje će koristiti sunčevu energiju i studentima i zaposlenicima služiti za punjenje mobilnih telefonskih aparata.

Dizdarević će na svoju kuću uskoro postaviti još dva solarna kolektora, čime će značajno smanjiti potrošnju energije iz tradicionalnih izvora, i što je posebno važno, dati svoj doprinos u poboljšanju kvaliteta zraka u sredini u kojoj je problem zagađenja veoma izražen.


Cijena nabavke sistema se postepeno smanjuje i osnovna kombinacija solarnog sistema sa 2 ili 3 solarna kolektora iznosi oko 3.000 KM, bez uključenog PDV-a i troškova instalacije. U maksimalnim uslovima, sa dužim sunčanim periodima sistem proizvodi oko 4,5 kW energije. Uzimanjem Partnerovog mikrokredita korisnicima je omogućeno da pod povoljnim uslovima ugrade ove sisteme.