Mikrokrediti za energijsku efikasnost Partner MKF


S novim kotlom na pelet Kanita Špoljar spokojno dočekuje zimu

Bišćanka Kanita Špoljar je iskoristila pogodnosti koje nudi Partner mikrokreditna fondacija kroz mikrokredit za energijsku efikasnost, i ovog proljeća stari sistem grijanja u svom domu i poslovnom prostoru zamijenila novim, instalirajući kotao na pelet. Kanita očekuje da će prije svega imati velike uštede energenata, jer je ranije za zagrijavanje stambenog prostora i objekata (kafića i trgovine u svom vlasništvu), godišnje trošila i po 30 kubnih metara ogrjevnog drveta. Uz to se nada i značajnom poboljšanju komfora, kao i manjim obavezama oko grijanja tokom predstojeće zime.

Manje obaveza oko grijanja

„Vjerujemo da će nam biti lakše što se tiče loženja i održavanja sistema i da ćemo se značajno rasteretiti. Zna se također da pelet mnogo manje zagađuje okoliš, tako da ćemo i mi dati doprinos poboljšanju kvaliteta zraka u našem dijelu grada“ - ističe gospođa Špoljar.

 „Partnerov“ mikrokredit za energijsku efikasnost ima i dodatne pogodnosti jer se korisnicima, zavisno od primjene energijske mjere, vraća i do 20% uloženih sredstava. U ovom bihaćkom domaćinstvu ostvarili su pravo baš na maksimalan iznos.

Skoro beskamatni kredit

Od ukupno podignutog iznosa imamo povrata oko 600 KM. Kamata koju smo trebali otplatiti bila je 750 maraka. Znači sad nam cijela kreditna kamata izađe oko 150 maraka, što je više nego povoljno“ - priča zadovoljna korisnica mikrokredita za energijsku efikasnost Partner MKF.

Ona preporučuje svima koji planiraju raditi bilo kakve intervencije u svojim stambenim i poslovnim objektima, vezane za poboljšanje energijske efikasnosti kao što su: zamjena sistema grijanja, oblaganje zidova ili ugradnja stolarije, da uzmu ovaj mikrokredit, jer se uz moguće uštede energije i do 60% na godišnjem nivou, ispunjenjem potrebnih uslova, ostvaruje pravo na povrat i do petine  vrijednosti investicije.

Kanita Špoljar je sve to na vrijeme učinila, odabrala certificiranog dobavljača robe, s njihovim predračunom aplicirala za mikrokredit kod Partner MKF, i nakon dobijanja kreditnih sredstava, kupovine i ugradnje novog kotla na pelet, dobila pravo na donaciju koja je skoro pokrila cjelokupan iznos kamate mikrokredita. Članovi njenog domaćinstva spokojno dočekuju predstojeću zimu.

 

 

Više informacija o mikrokreditima za ulaganje u mjere za povećanje energijske efikasnosti možete pogledati ovdje: https://www.partner.ba/zelim-topliji-dom