Partner MKF i USAID - Hrana za vlastite potrebe 

 

Uz nesebičnu pomoć Partnera i USAID-a, nastavlja se saradnja i pomoć  u oblasti podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje. Korisnicima pomoći, individualnim proizvođačima hrane, je kroz ADA Projekat omogućena nabavka plastenika, sjemena i sadnog materijala od registrovanih proizvođača, koji su službeno nadzirani i potvrđeni te proizvođača opreme za proizvodnju u zaštićenom prostoru

Osim toga, u okviru ovog Projekta, farmerima je obezbijeđena i kontinuirana edukacija iz oblasti poljoprivrednih proizvodnji, koje su odabrali. Ove edukacije podrazumijevaju i uvođenje i primjenu dobre poljoprivredne prakse na farmama i primjene ekoloških standarda na farmama. Sve ove aktivnosti doprinose povećanju prihoda u domaćinstvu  što utiče na smanjenje broja nezaposlenih članova u domaćinstvima te omogućavaju samostalno vođenje farme uz korištenje najkvalitetnijih proizvodnih inputa. Širenjem mreže poljoprivrednika, jačanjem kapaciteta poljoprivredne proizvodnje i integrisanjem poljoprivrednika, olakšat će se bolji pristup tržištu i povećanju prihoda u domaćinstvu.

Jedan od korisnika u okviru projekta je i gospodin Milan Ruduljić iz Vojkovića, koji se tradicionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Milan, koji smatra da ima budućnosti u poljoprivredi, bavi se  i stočnom proizvodnjom i proizvodnjom povrća. Svojim radom, uz podršku  svoje  porodice, na najbolji način nam  u ovo vrijeme pandemije, dokazuje važnost lokalne proizvodnje hrane.

 

Video reportaža

Prijavite se na naš newsletter