Partner MKF nabavio uređaje koji spašavaju živote 

Partner MKF Tuzla je 10.01.2020. godine u svojih pet ureda u Tuzli, Banja Luci, Bijeljini, Lukavcu i Živinicama postavio automatske vanjske defibrilatore (AVD), jednostavne uređaje za oživljavanje, kojima može rukovati bilo ko i tako spasiti nečiji život.

Pozitivna iskustva iz nekih EU zemalja kao što su Austrija, Njemačka, Slovenija, gdje su ovi uređaji zakonski obavezni, su uticala na oduku da Partner MKF, kao društveno odgovorna firma, zbog svojih radnika i korisnika mikrokredita, nabavi ove uređaje.

Raspoređivanje ovih uređaja po uredima, odnosno na mjestima na kojima se okuplja i boravi više ljudi, znatno doprinosi podizanju sigurnosti i zaštite zdravlja i života radnika kao i svih onih koji dolaze u Partner. Postavljanjem ovih uređaja znatno se povećava mogućnost oživljavanja unesrećene osobe i postotak spašenih života kod slučajeva iznenadnih srčanih zastoja.

Veoma su sigurni i kada ih koriste bilo koje osobe, bez obzira imaju li prethodno medicinsko iskustvo.

Direktor Partner mikrokreditne fondacije, gospodin Senad Sinanović, je prilikom obuke radnika Partnera o korištenju ovog uređaja, istakao veliku važnost obučenosti radnika za pružanje prve pomoći jer upotrebom ADV uređaja mogu nekome spasiti život.

“Srčani problem su najčešći uzrok smrti u svijetu. Mnogim osobama je srčanim infarktom ugrožen život, a uz ovaj aparat svaka osoba i bez medicinskog znanja može spasiti nečiji život. Europsko vijeće za reanimatologiju u svojim smjernicama za oživljavanje traži da se omogući defibriliranje unutar 3-4 minute od zastoja srca i izvan bolnice. Vijeće uz to predlaže postavljanje automatskih defibrilatora na mjesta većeg okupljanja ljudi, uz edukaciju potencijalnih reanimatora laika, koji se po prirodi svoga posla mogu naći na mjestu nečijeg zastoja srca. Naime, statistike pokazuju da je preživljavanje nakon zastoja srca veće u gradovima gdje su laici, osnovnim kursom oživljavanja, naučeni reanimirati i defibrilirati pomoću automatskog defibrilatora. Veoma sam ponosan što je naša Fondacija među onim pravnim licima koji su nabavili ove uređaje” istakao je Sinanović.

Prijavite se na naš newsletter