U protekle dvije godine hiljadu porodica poboljšalo energijsku efikasnost 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) podržale su u posljednje dvije godine ulaganja u vrijednosti više od 15 milion eura u zelene tehnologije u blizu 3.000 domaćinstava na zapadnom Balkanu kroz Program finansiranja zelene ekonomije zapadnog Balkana (WG GEFF).

EBRD i EU, kroz projekat GEFF, podržavaju ulaganja u zelene tehnologije u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine

Kada je riječ o BiH, podržana su ulaganja u vrijednosti blizu 4 miliona eura, te je gotovo 1.000 bh. porodica poboljšalo energetsku efikasnost i umanjilo iznos računa za energiju investiranjem u zelene tehnologije. Građani BiH najčešće se odlučuju da investiraju u izolaciju zidova, prozore i peći na biomasu.

Programa GEFF ima za cilj pomoći domaćinstvima da kroz investiranje u energetski efikasne tehnologije, kao što su izolacija zidova, moderni prozori i vrata, sistemi za grijanje/hlađenje i sistemi za izolaciju, uštede novac kroz niže račune za energiju i osiguraju udobnije stanovanje tokom cijele godine. Primjenom zelenih tehnologija svako domaćinstvo, takođe, može značajno da doprinese smanjenju nivoa zagađenja zraka.

Kako bi vlasnici stambenih objekata na jednom mjestu imali pristup energetski efikasnim tehnologijama, u sklopu GEFF-a je razvijen Tehnološki selektor, online katalog sa 13 kategorija odobrenih energetski efikasnih proizvoda od strane EBRD-a. Trenutno se na Tehnološkom selektoru može naći oko 5.000 energetski efikasnih proizvoda od gotovo 20.000 različitih proizvođača i prodavača sa područja zapadnog Balkana, koje svi zainteresovani kupci mogu nabaviti i ostvariti pravo na EU bespovratni poticaj u iznosu do 20% od vrijednosti iznosa kredita za energetski efiksane tehnologije putem partnerskih finansijskih institucija: UniCredit banka Mostar, UniCredit banka Banja Luka, Sparkasse banka i Partner MKF.

Klimatske promjene i zagađenost zraka svakodnevno utječu na naše zdravlje i kvalitet život. U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u BiH, kao i ostalim zemljama zapadnog Balkana.

WB GEFF program se realizuje zahvaljujući podršci Evropske unije (EU), Ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

 

Preuzeto sa:

ttps://www.klix.ba/biznis/investicije/u-protekle-dvije-godine-hiljadu-bh-porodica-poboljsalo-energetsku-efikasnost/191213078

Prijavite se na naš newsletter