Prebroditi oluju / Weathering the storm 

29. oktobar 2020. godine obilježava se Evropski dan mikrofinanciranja (EMD) koji je pokrenut 2015. godine. Cilj Evropskog dana mikrofinansija je podizanje svijesti o ulozi i značaju mikrofinansiranja u Evropi i svijetu kao i o njegovoj vrijednosti u borbi protiv nezaposlenosti, socijalne i finansijske isključenosti.

Slogan ovogodišnjeg dana mikrofinansija je „Weathering the storm/Prebroditi oluju“. Ovom prilikom će biti upriličeni brojni online događaji među kojima centralno mjesto zauzima virtualni događaj „BRUSSELES (online) EVENT“ na kojem će se obratiti predsjednik Upravnog odbora EMN i MFC, direktor OECD, predstavnici European Investment Bank Group, EU Parlamenta itd. U okviru manifestacije održati će se  i svečana dodjela nagrada za 17 mikrofinancijskih institucija za  „European Code of Good Conduct“.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI, kao i njegove članice su članovi dvije međunarodne mreže EMN – Europian Microfinance Network i MFC - Microfinance Centar uz čiju podršku se realizira Evropski dan mikrofinansiranja.

Usljed uticaja pandemije COVID-19,  sve više su ograničene ekonomske aktivnosti, kako širom Evrope i svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini. Sektor mikrofinansija u BiH kao i u svijetu je, kroz zajedničko djelovanje, pokazao otpornost tokom novonastale krize pokazujući senzibilnost i otvorenost prema svojim klijentima, koji sada, više nego ikada, imaju potrebu za jednostavnim, brzim i odgovornim pristupom finansijskim sredstvima za svoje djelatnosti i domaćinstva. Naši klijenti su samozaposleni i mikro-poduzetnici, koji nemaju pristup tradicionalnim izvorima finansiranja i oni su takođe bili pogođeni pandemijom. Zajedničkim djelovanjem svih učesnika: međunarodnih mikromreža, mikrokreditnih organizacija, regulatora i udruženja, obezbjeđen je kontinuitet i nesmetana potrebna podrška svim klijentima.

Jer, kako kaže Generalni direktor EMN-a Jorgea Ramireza:„ Zahvaljujući ekonomskoj aktivnosti, koju mikrofinansiranje osigurava, podsjetnik je široj publici o snažnom socijalnom uticaju i izvrstan način podsjećanja kreatora politike da javni novac uložen u mikrofinansijski sektor rezultira pozitivnim rezultatima”.

Prijavite se na naš newsletter