Gazdinstvo „Jasmin i Klico“ u saradnji USAID-a i Partnera 

Jasmin Selimović, iz Svojata kod Živinica, danas je jedan od najprepoznatljivijih poljoprivrednika u živiničkom kraju.

Danas prepoznatljiv ranč i otkupnu stanicu, u kraju poznat pod nazivom „Jasmin i Klico“, ovaj građevinski radnik, osnovao je s partnerom Halidom Planićem, svojim prijateljem i susjedom. Cilj je od prvog dana bio i ostao, proizvodnja vrhunskih proizvoda – krastavaca kornišona.

Na njihovoj parceli od nekoliko dunuma, kao da Covid-19 krize nema, na imanju je veoma prometno, jer je u jeku berba krastavaca kornišona. Tri generacije Selimovića su u parceli i ove godine u zasadima očekuju sjajan urod.

“Prinos će, ne bude li nekih nepovoljnih vremenskih utjecaja, ove sezone biti odličan, a očekujemo i izvrsnu kvalitetu“

Počeci nisu bili laki. Selimovići su svake godine širili svoje zasade, širili svoju „fabriku na otvorenom“ istovremeno preuzimajući  na sebe i obavezu da u okviru udruženja „Kornišon“, čiji je Jasmin i predsjednik, počnu i preuzimanje i skladištenje krastavaca i sa ostalih parcela u okolini. Kako bi ubrzali proces predaje što kvalitetnijih plodova, instalirali su i mini hladnjaču za čuvanje plodova i nabavili kombi vozilo za  prevoz uroda sa susjednih parcela.

Sav prinos se transportuje do ZZ Gračanka, koja je i njihov otkupljivač. Sa ovog, kako oni kažu ranča, ubere  se za sezonu, oko 13 tona kvalitetnih krastavaca prve klase. Osim ove proizvodnje, Jasmin sa porodicom uzgaja i sve druge vrsta voća i povrća za svoje potrebe, a višak, koji ne uspije plasirati u svježem stanju, pakuje u staklenu ambalažu i nudi u prodaji kao program za zimu.

U periodu kada nema poljoprivrednih radova, ovaj vrijedni poljoprivrednik, zajedno sa svojim partnerom Halidom Planićem, bavi se izgradnjom građevinskih objekata širom BiH i Hrvatske.

“Zadovoljni smo, puno toga je još pred nama, ali ovim želimo pokazati sebi i drugima da ova priča vrijedi i da se od nje može živjeti“, zaključuje i zahvaljuje se Partner MKF i USAID ADA projektu, koji su im donirali mini plastenik za uzgoj povrća u zatvorenom.

 

Prijavite se na naš newsletter