Amir Višća je uspješan stolar i poljoprivrednik

03/30/2022

amir.jpg

Kada idete starim putem Olovo Zavidovići nekada je vozio čuveni voz “Ćiro”, pažnju će vam zaokupiti prelijepa priroda, uzana cesta i kanjon Krivaje, koja neumorno teče, plijeni svojom ljepotom i netaknutom prirodom. Ova željeznička ruta je ispisala putopis mnogih porodica, kao i Amirovu, koja tu živi generacijama.

Amir je imanje naslijedio od roditelja, a njegovi preci su generacijama živjeli na tom području Višće posjeduju 20 dunuma zemlje obrađuju 6 dunuma, a ostalo koriste za ispašu ovaca i krava. Višće se bave stočarstvom, voćarstvom i ratarstvom. Od stočartstva imaju  krave, ovce, koke nosilje i ribnjak gdje uzgajaju pastrmku.

Odlaskom u penziju Amir je nabavio mašeine za proizvodnju stolarije. Uporedo sa proizvodnjom stolarije, Višće su širili kapacitete poljoprivredne proizvodnje. Svoje domaće proizvode prodaju stalnim kupcima, koji su jako zadovoljni kvalitetom proizvoda: povrća, sira kajmaka, jaja i svježe pastrmke. Oni uglavnom sve prodaju po narudžbi i velika je potražnja za njihovim proizvodima.

Putujući kroz taj lijepi krajolik pogled privlači reklama, koja stoji pored ceste uz Amirovu kuću: “Prodaje se sveža riba.” Višće su nebrojeno puta ugostili kupce, koji svrate da kupe ribu kao i putnike namjernike. Posvećenost očuvanju prirode i prirodnog staništa kod Višća ogleda se i kroz odabir autohtonih pasmina stoke, te voća i povrća koje uzgajaju. Amir je psebno ponosan na 36 kalemljenih šljiva, jabuka i krušaka, koje su također domaće sorte, eksperimentalno uzgajaju breskve, te već nekoliko sezona jedu svoje plodove. Višće imaju i manji plastenik, koji je Amir sam napravio i u njemu proizvode povrće na ekološki način.

Pričajući svoju životnu priču Amir nam ističe da je dugogodišnji korisnik Partnerovih kredita i da mu je Partner pomogao povoljnim sredstvima da proširi vlastito imanje. On je oduševljen uslugom pažnjom I profesionalnošću zaposlenika koji radi na tom području. Amir priča da ga kreditni službenik obiđe vrlo često kada ide na teren “niz Krivaju.” Kvalitetna usluga i domaćinski odnos su Amira opredijelili za Partner MKF. Amiru je ovo već deseti kredit kod Partnera

Prijavite se na naš newsletter