Baveći se uzgojem voća i povrća poboljšao zdravlje

Zahidu Hasečiću je poljoprivreda ljubav i poslovna aktivnost. Zahid je do nedavno radio u jednoj privatnoj firmi, ali je imao zdravstvenih problema, te je prestao da radi i penzionerske dane posvetio je poljoprivredi. On i supruga su starosjedioci u Misoči opština Ilijaš. To nije došlo samo od sebe, utrošili su oni mnogo truda rada i ljubavi za zasnivanje zasada voća i povrća, a onda je i uspjeh došao.

Hasečići u ljetnom periodu proizvode povrće u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju, a zimi šampinjone. Zahid je naročito angažovan u plastenicima. Ukupna površina plastenika je 160m², jedan je od 100m², a druga dva su po 30m².  Hasečići proizvode osnovne povrtlarske kulture, paradajz, papriku, krastavce i patlidžan.

Oni posjeduju i manji voćnjak autohtonih sorti jabuka, šljiva i krušaka, od kojih Zahidova supruga pravi džemove za upotrebu u domaćinstvu, a imaju također i nekoliko košnica pčela. Med koriste u vlastitoj ishrani i kao poklone porodici i prijateljima. Svaki slobodan trenutak koriste za njegu i obradu biljki. Zahid kaže da mu biljke daju posebnu energiju, te mu se i zdravlje poboljšalo obrađujući zasade.

Hasečići rasprodaju sve proizvode u susjedstvu i od prodatih proizvoda žive i školuju kćerku, koja je uspješan student. Oni su evidentirali gazdinstvo u registar poljoprivrednih gazdinstava, te su ove godine konkurisali za opštinske podsticaje za proizvodnju povrća.

Hasečići su prošle godine, kroz ADA projekta USAID i Partner MKF, dobili plastenik u vidu granta i tom prilikom su dobili informacije o povoljnim “Agro” kreditima za nabavku mehanizacije, te je Zahid postao i klijent Partnera. Nabavio je kopačicu, kako bi lakše obrađivao povrće u plastenicima i na taj način unaprijedio poljoprivrednu proizvodnju, te uštedio radnu snagu.

Zahid kaže da je “Agro” kreditom Partnera MKF prijatno iznenađen, naročito povoljnim uslovima i malim troškovima. Sa oduševljenjem i nevjericom Zahid govori o “Agro” mikrokreditu i kaže, kako on više plaća račun za telefon nego što su iznosili troškovi “Agro” kredita. Zahid namjerava ostati Partnerov klijent i naredni “Agro” mikrokredit iskoristiti da nabavi priključke za motokultivator.

 

 

Prijavite se na naš newsletter