Budi neko, proizvodi eko! Partner nagradio eko poljoprivrednike

Budi neko, proizvodi eko! Partner nagradio eko poljoprivrednike

Očuvani prirodni resursi potencijal za eko proizvodnju

Organska poljoprivredna proizvodnja u zemljama Evropske unije nastavlja rasti, ukazuju na to podaci Eurostata, Evropskog ureda za statistiku, prema kojima je 9,9% ukupne poljoprivredne površine organskog porijekla. Sa sve većim rastom svijesti o štetnosti primjene umjetnih pesticida i gnojiva, raste i svijest o značaju zaštite okoliša, odnosno o ekološkom uzgoju hrane. Taj trend, iako u manjoj mjeri, prisutan je i u našoj zemlji, koja u poređenju sa evropskim zemljama ima dosta očuvane prirodne resurse. Kako bi se povećao obim i raznovrsnost organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, Partner mikrokreditna fondacija i Partner mikrokreditno društvo, nastavili su svoj društveno-korisni projekat Budi neko, proizvodi eko!, kojim su i ovaj put podržali male eko proizvođače.

Nagrade od 3.000 KM, 2.000 KM i 1.000 KM

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu predstavljeni su pobjednici novog ciklusa ovog projekta, te su im, za nastavak rada i unapređenje njihovih eko gazdinstava uručene vrijedne novčane nagrade: u iznosu od od 3.000 KM za osvojeno prvo mjesto, te 2.000 KM i 1.000 KM za osvojeno drugo i treće mjesto. Prvo mjesto osvojila je Dragana Duvnjak Krndija iz Dervente, koja se bavi eko uzgojem šipruka i čajeva, drugo Mihajlo Gavrić iz Stanara kod Doboja za pčelinje proizvode iz eko uzgoja, dok je treća nagrada pripala Sakibu Behuloviću iz Olovskih Luka, koji uzgaja organsko voće i povrće.

“Različitim aktivnostima i projektima podržavamo zaštitu prirode i njenih resursa, ujedno pomažući stanovništvu da postane radno aktivno i unapređuje biznise koje pokrene, bilo da je riječ o poljoprivrednim gazdinstvima ili obrtima. Raduje nas sve veći trend organske proizvodnje u BiH, okretanje ka zdravom i održivom, jer su to neminovne prakse koje već postoje u svijetu i koje će se širiti”, izjavio je Senad Sinanović, direktor Mikrokreditne fondacije Partner Tuzla.

Javni poziv na konkurs sredinom juna bio je upućen poljoprivrednicima s područja cijele BiH koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a zadatak za sve aplikante bio je da predstave svoje trenutne eko aktivnosti u proizvodnji te opišu buduće korake kojima će povećati ili unaprijediti proizvodnju ali i svoj eko otisak. Pobjednici su odabrani nakon stručne komisijske procjene.

  “Sretni smo što vlada veliki interes za projekat Budi neko, proizvodi eko! koji provodimo zajedno, kao društvo i kao fondacija, jer smo u prilici da se tokom njegove realizacije upoznamo za različitim uspješnim pričama eko proizvođača, a one najbolje i nagradimo za veliki trud i rad. Poseban potencijal projekta je, osim što služi kao značajan stimulans pobjedinicima, činjenica da je on i motivacija drugima da se okušaju u eko proizvodnji”, izjavio je Fuad Šehović, direktor Mikrokreditnog društva Partner d.o.o. Tuzla.

Agrotehničkim mjerama do bolje tehnologije proizvodnje

Agronom iz Dervente, Dragana Duvnjak Krndija, već pet godina vodi svoje poljoprivredno gazdinstvo na kojem se sa užim članovima porodice bavi uzgojem organskog šipurka i zasada jabuka od kojih pravi čaj. Prošle godine instalirali su i mali pogon za preradu i osmisli sopstveni brend organske proizvodnje B3. Proizvode plasiraju na domaćem tržištu, ali je u planu i saradnja sa ino tržistima, radi bolje realizacije prodaje.

Interesa za konzumaciju organskih proizvoda uopšteno je sve više, ali moramo raditi još na podizanju svijesti važnosti konzumiranja prirodnog i organskog. BiH ima dobre potencijale za bavljenje organskom proizvodnjom, ali svakako ima prostora da proizvođača bude mnogo više. Najveći izazovi su vremenske nepogde tj. promjenjivi uslovi eko sistema i izazov pronalaska radne snage koja je spremna da radi poljoprivredne poslove. Kroz agrotehničke mjere možemo mnogo doprinijeti boljoj tehnologiji proizvodnje”, izjavila je i dodala kako joj ova podrška Partnera izuzetno mnogo znači. “Prvenstveno moralno je stimulans da i nas male eko proizvođače neko prati i poštuje naš rad.  3.000 KM nije mala svota novca za početničke biznise i svaku marku ćemo pametno iskoristiti da sagradimo jedan manji objekat koji će služiti kao skladište u vrijeme berbe naših sirovina i kao vrsta tende za našu poljo-mehanizaciju i traktor.”

 Novac za daljnja ulaganja: Izgradnja api komore i obnova mehanizacije

Drugoplasirani Mihajlo Gavrić iz Stanara kod Doboja diplomirani je inžinjer poljoprivrede, koji se više od 20 godina bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a pčelarstvom od 2020. godine. U organskoj proizvodnji ima registrovan pčelinjak sa 92 pčelinje zajednice, smješten u voćnjaku površine 0,3 hekatra, također organski certifikovanog. “Proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda koji su nagrađivani zlatnim medaljama organizujem u okviru porodice. Radi nas četvero, a u budućnosti želim da registrujem samostalnu djelatnost gdje bi kćerka, diplomirani farmaceut, proširila djelatnost na proizvodnju zdravstvenih i kozmetičkih proizvoda na bazi meda, voska i ljekovitog bilja”, otkrio je Mihajlo i dodao da će novac od nagrade iskoristiti za izgradnju drvene kućice za api komoru u kojoj bi se, uz nabavku inhalatora, vršila api i aroma terapija.


Na imanju porodice Behlulović u Olovskim Lukama, na kojoj trećeplasirani Sakib sa suprugom, kćerkom i sinom, na potpuno prirodan način uzgaja voće i povrće trenutno se nalazi dvanaest plastenika. Uzgajaju: paradajz, papriku, krastavac, buraniju, patlidžan te ostale kulture koje ne spadaju u plasteničku proizvodnju poput mrkve, peršuna, luka, krompira. Preko tri hiljade sadnica jagode dokaz su potražnje njihovih proizvoda i predanosti porodice Behlulović da odgovori potrebama svojih kupaca.

“Posjedujemo HALAL i certifikat organske proizvodnje. Naše proizvode plasiramo na „licu mjesta“. Većina naših kupaca dolazi na naše imanje i tu kupuje. Jedno vrijeme smo imali i saradnju sa raznim prodajnim centrima, međutim, to se nije pokazalo kao dobar potez iz razloga što su se vrlo često neodgovorno ponašali prema naši proizvodima i miješali ih sa ostalim, dovodeći tako naše kupce u zabludu,”istako je Sakib i zahvalio se Partneru na nagradi. “Uvijek smo sretni kada neko prepozna naš trud i zalaganje, tako da je ova nagrada još jedna potvrda u nizu da idemo pravim putem. Iskoristit ćemo je za obnovu mehanizacije i plaćanje fiksnih troškova kao i u promociju i daljnji razvoj”, zaključio je.

O Partneru

Partner MKF je najveća mikrokreditna fondacija u Bosni i Hercegovini koja pruža usluge mikrokreditiranja već 25 godina. Vodeći se misijom pružanja finansijskih usluga ekonomski aktivnoj populaciji koja ima otežan, ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja, direktno pomaže samozapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta. Kao neprofitna organizacija sav višak prihoda nad rashodima Partner MKF usmjerava u plasiranje novih mikrokredita u Bosni i Hercegovini kojima se stimuliše finansijska uključenost svih građana, a time i ekonomski razvoj zemlje.

Nastavljajući svoj strateški razvoj tokom 25 godina postojanja i uspješnog rada, Partner mikrokreditna fondacija je u februaru 2023. godine, osnovala i Partner mikrokreditno društvo, čime se iznos maksimalnog iznosa mikrokredita povećao na 50.000 KM. Vodeći na tržištu mikrokreditiranja u segmentu energijske efikasnosti, nedavno su pokrenuli i platformu eepartner.ba, na kojoj klijenti mogu dobiti više informacija o ee proizvodima.

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter