Ibrica Macić, zaljubljenik u prirodu

ibrica winj.jpg U Dugom Selu, u prigradskoj zoni Konjica nalazi se imanje vrijedne porodice Macić. Pored imanja se pruža prelijep krajolik. Čista i hladna  Neretva odmara pogled i privlači svojom ljepotom. Ibrica Macić je istinski zaljubljenik u prirodu  i prirodan način uzgoja biljaka. U plasteniku površine od 30 m² posadio je paradajz, papriku i krastavac, a na otvorenom polju uzgaja luk, mrkvu, peršun i ostalo povrće. Ibrica je najviše prisutan na njivi i u plasteniku. Brine se za svoje biljke, koje uzgaja na ekološki način, sa mnogo truda i ljubavi. 

Njegovo imanje je lijepo uređeno i na uzgajanoj površini nema ni jednog korova. U poslovima na njivi pomaže mu supruga i dva sina, kada nađu vremena od svakodnevnih obaveza. Supruga i jedan sin rade, a drugi se školuje. Osim povrća, Macići imaju zasađene jagode, maline i cvijeće, koje svojim raskošnim izgledom uljepšava baštu, ali i štiti usjeve od nekih štetnih insekata.

Ibrica je u penziji, a sada se bavi poljoprivredom i povremeno građevinom, što mu omogućava dodatnu zaradnu za školovanje djece i potporu u domaćinstvu. Kaže da ga rad na njivi  smiruje, daje mu snagu i kada je na njivi, on zaboravi na sve probleme. Kaže da ga je ovo područje odmah osvojilo kada ga je prvi put ugledao, osjetio je da tu pripada. Ovakvo okruženje ima sposobnost da čovjeka oslobodi svakodnevne brige i omogući da se što prisnije poveže sa prirodom. On se još kao dijete počeo baviti poljoprivredom i stekao radne navike od svojih roditelja, što sada pokušava prenijeti na svoju djecu.

On ističe da mu je roditeljska dužnost naučiti djecu da sebi mogu proizvesti hranu i steći radne navike. Ibricini sinovi su takođe uložili mnogo truda i ljubavi u porodičnu baštu. Macići se hrane ekološki proizvedenom hranom sa vlastitog imanja i tako umanjuju troškove domaćinstva. Njihova bašta je ne samo proizvodna jedinica nego i mjesto druženja i okupljanja familije i prijatelja i to  posebno u vrijeme korone, kada su se rodbina i prijatelji okupljali u bašti.

Macići svoje proizvode uglavnom poklanjaju komšijama rodbini i prijateljima. Oni, jednostavno uživaju u blagodetima, koje im nesebično uzvraća njihova bašta. Prije nekoliko mjeseci, Ibrica je dobio informaciju od zaposlenika Partnera u Konjicu da imaju povoljan kredit za mehanizaciju u poljoprivredi, te je nabavio i motokultivator. Motokultivator je nabavljen putem Agro kredita Partner MKF. Ibrica kaže da je pozitivno iznenađen Partnerovim načinom rada i podrškom, koju pružaju poljoprivrednim proizvođačima, a posebno kvalitetnom uslugom koju pružaju zaposlenici kancelarije Konjic. Sada sa motokultivatorom može mnogo lakše i brže  obraditi usjeve i planira povećati svoju proizvodnju.

Prijavite se na naš newsletter