Organska malina sa Partner MKF

 

malina1.jpg

Ahmed Saleh posjeduje 30 dunuma zemlje pod zasadom maline. Malinjaci su smjesteni u brdsko planinskom podruciju, netaknutoj prirodi, izolovani od drugih parcela i potecijalnih zagađivaca. Zastićen je od jakih vjetrova i nevremena i u petoj je godini organske proizvodnje.

“Prosla.godina bila je dobra za malinu, a otkupna cijena i izvoz bili su odlicni. Imamo porodicno radno mjesto, gdje radimo svi tokom cijele godine i nemamo potrebe ici sa svoje zemlje u zapadne zemlje. Imamo zagarantovane ugovore sa otkupljivačima maline i cjelokupni plod prolazi proceduru zdrave hrane i plasira se vani. Tako naša malina dolazi na police velikih trznih lanaca sirom Evrope".

"Registrovani sam poljoprivredni proizvođač, a dugogodisnji sam korisnik mikrokredita Partner MKF za poljoprivredu. Putem Partnera, kupili smo motokultivator sa svim priključcima, a zadnji agro kredit iskoristili smo za nabavku pumpe za vodu, kojom crpimo vodu za navodnjavanje, čime smo smanjili  rizik u sušnim periodima".

Porodica Saleh je zadovoljna proizvodnjom maline, u koju je ulozeno dosta truda i sredstava da bi dostigli sadasnji nivo proizvodnje. Nakon uspješno realiziranog projekta "Budi neko, proizvodi eko", kojim je Partner MKF novčano nagradio poljoprivrednike, koji vode brigu o očuvanju zdravlja i životne sredine i proizvode po eko principima, Salahovi su dobitnici prve nagrade kao proizvođači zdrave hrane i pozitivan primjer drugim proizvođačima.

 

Prijavite se na naš newsletter