Partner i USAID - Ostati na svojoj zemlji

 

Mujo Turčinović živi sa suprugom Remzijom i tri sina u Novom Šeheru, Opština Maglaj. Uzgajaju krastavce kornišone i ostalo povrće na otvorenom polju. Uzgojem kornišona bave se nekoliko godina na površini od 1200 m².

Proizvodnja kornišona je znatno isplativija od drugih poljoprivrednih kultura. Međutim, ova proizvodnja zahtijeva više radne snage i kontinuirano prisustvo, posebno tokom berbe, što porodici Turčinović nije teško. Na ovaj način proizvedu sebi hranu, a i pristojan prihod u domaćinstvu.

Prije mjesec dana mu je kao uzornom poljoprivredniku, putem ADA projekta USAID-a i Partner MKF , dodijeljen grant u vidu plastenika. „Zahvalan sam USAID-u i Partner MKF na datom plasteniku. Vratio sam se svojoj zemlji jer želim raditi na svom imanju i biti sa svojom porodicom, cilj mi je da proširim gazdinstvo, kako bi moja djeca mogli ostati na svojoj zemlji. Moja porodica i ja ćemo opravdati ukazano povjerenje USAID-a i Partnera MKF i dalje ćemo vrijedno raditi da dostignemo visoke prinose u plasteničkoj proizvodnji povrća.“

 

 

         

Prijavite se na naš newsletter