Partner MKF instalirao još jednu mjernu stanicu za kontrolu kvalitete zraka  

Mjerna stanica TC sjenjak cover.JPG

Partner mikrokreditna fondacija Tuzla je 14.1.2021. u saradnji sa Udruženjem građanja EKOSOL, instalirala šestu od planiranih sedam mjernih stanica za kontrolu kvalitete zraka. Funkcija stanice, koja je postavljena na objekat TC Ssjenjak je mjerenje koncentracije najznačajnijih zagađivača, a to su PM 2.5 i PM 10 čestice.

Tuzla se, kao i drugi veći gradovi u BiH, godinama bore sa enormnim aerozagađenjem, koje ostavlja trajne posljedice na ljudsko zdravlje. Od zagađenja ne možemo pobjeći, ali možemo se informisati o trenutnoj situaciji te prilagoditi svoje aktivnosti, jer aerozagađenje varira tokom vremena i spram lokacije.  

Stanice su ravnomjerno raspoređene na području Tuzle kako bi se mogla dobiti što tačnija slika o kvaliteti zraka. Sa ovim brojem stanica, Tuzla bi bila najpokriveniji grad u BiH, ali i regionu, što govori da građani Tuzle mogu i hoće da preuzmu stvari u svoje ruke i da se naprave korak više u rješavanje ovog problema. Mjernim stanicama može se pristupiti putem linka:

https://deutschland.maps.sensor.community/?nowind#13/44.5344/18.6707.

Ulaganjem u ovakve projekte kojima se promoviše čistija i zdravija sredina i utiče na promociju energijske efikasnosti, su borba za plavo nebo, prelazak na prihvatljive izvore energije, za kvalitetan zrak.

“Budite odgovorni, smanjite zagađenje primjenom mjera energijske efikasnosti”

Od 2012. godine do danas, u mjere energijske efikasnosti Partner MKF je plasirao preko 55 miliona KM u individualne stambene projekte. Za to vrijeme ostvareno je smanjenje emisije CO2 od 877 hiljade tona što je približno emisiji CO2 koju emituje 132 hiljada domaćinstava u toku jedne grejne sezone. Također, za devet godina trajanja EE projekta u Partner MKF, ostvarena je ušteda primarne energije od plasiranih mikrokredita za energijsku efikasnost od 2,8 miliona MWh što je približno količini energije koju 486 hiljada domaćinstava potroše u sezoni grijanja. 

Partner MKF je jedina mikrokreditna fondacija koja korisnicima sredstava za energijsku efikasnost omogućava povrat sredstava u iznosu od 15% do 20% od visine investicije, kroz finansiranje sredstava Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Prijavite se na naš newsletter