Partner u poslovnim planovima porodice Skršo

mujo skršo.jpg

U Donjoj Zimči kod Visokog, na površini od oko 3 dunuma, nalazi se povrtnjak porodice Muje Skršo i njegove supruge. Nakon što su 2008. godine ostali bez posla, ova porodica je odlučila baviti se poljoprivredom, odnosno uzgojem povrća.

Naoružani praktičnim znanjem još iz ranog djetinjstva, proizvodnju povrća su započeli na otvorenom polju, a ubrzo su nabavili i prvi plastenik. Sada imaju oko 700 m2 pod plastenicima. Iskustvo su spajali sa edukacijama. Kad god bi se ukazala prilika, ovaj bračni par je posjećivao razne seminare, edukacije i radionice i na taj način širio znanje iz poiljoprivrede.

U početnoj fazi  proizvodnje nisu imali tržište pa su višak povrća koristili za preradu. Postepeno su širili proizvodnju, pronalazili tržište i uz mnogo truda i znanja, sada imaju siguran otkup. Mujo ističe da nemaju problema sa prodajom povrća, otkupljivač dođe direktno na njivu i otkupi cjelokupnu proizvodnju.

Uspjeli su da registruju svoje gazdinstvo i obrt i uplaćuju sebi penzijsko i zdravstveno osiguranje. Kako on kaže, to im je bio cilj, obezbijediti sebi radno mjesto i osnovne uslove za penziju. Članovi su i lokalne zadruge, koja se istinski brine o svojim članovima, edukuje ih i organizuje prodaju, a podrška je i kada se pojavi neki problem.

Skrše nam kažu da ih je u njihovim poslovnim planovima uvijek podržavao Partner MKF, koji im je bio velika podrška u uspostavljanju ozbiljne proizvodnje. Oni ne posustaju, već imaju nove planove za buduće poslovne poduhvate, te kažu, da će i u budućim njihovim poslovnim planovima uvijek biti sa Partnerom..

 

 

Prijavite se na naš newsletter