Socijalni dan u Partner MKF

vinjeta slika socijalni dan.jpg Na poziv Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, ugostili smo pet volontera, učenika tuzlanskih srednjih škola, koji su se povodom Socijalnog dana, upoznali sa radnim mjestima i radnim zadacima u nekoliko odjela Partner MKF.

Učenici su bili angažovani u odjelima računovodstva, finansija, nabavke i upravljanja imovinom, ljudskih resursa i kreditnom sektoru te se nadamo da su uz našu pomoć upoznali osnovne procese rada.

Socijalni dan je dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu
atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima. Pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene
u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto, donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. Socijalni dan je projekat koji provode mnoge omladinske organizacije u Evropi kao što je Italija, Njemačka, Danska, Srbija, Belgija, Norveška, i sl.

Socijalni dan ima pozitivne efekte, jer povezuje poslodavce i buduće zaposlenike, uči srednjoškolce radnoj etici i odgovornosti, promoviše pozitivne primjere uspješnih firmi i poboljšava status srednjošloaca u BiH:

Svaka kompanija, koja odluči biti partner na ovom projektu i da priliku srednjoškolcima da jedan dan
provedu radeći u njihovim firmama, u isto vrijeme investira u samu lokalnu zajednicu, ali i u mlade ljude,
koji će jednog dana postati nosioci cjelokupnog društva.

Veliku podršku prii realizaciji „Socijalnog dana“ Asocijacija ima  od SAME – Solidarity Action Day Movement in Europe mreže koja okuplja evropske organizacije, koje sprovode Socijalni dan, a čiji je punopravni član od 2018. godine.i Asociujacija iz BH.

Prijavite se na naš newsletter