Bespovratnim sredstvima USAID do uspjeha 

Već nekoliko zadnjih godina USAID u saradnji sa Partner MKF, kroz svoje projekte podržavaju domaće uzgajivače povrća i voća. Jedno od takvih je i poljoprivredno gazdinstvo porodice Ćorsoljić, koji u plastenicima i na otvorenom polju, nadomak Kalesije kod Tuzle, uzgajaju vrhunske jagode, papriku, paradajz i krompir. Sadni materijal za ovu uspješnu proizvodnju obezbjeđen je donacijom USAID-a, a tehnička pomoć kod uzgoja pružena je od strane radnika Partner MKF.

I dok većina radno sposobnog stanovništva sa područja kalesijske opštine napušta ove krajeve i odlazi put zapadne Evrope, Aida i Faruk Ćorsoljić su prepoznali potencijal u proizvodnji poljoprivrednih kultura koje donose zaradu. Ova porodica  uložila je trud kako bi pokrenula svoju proizvodnju i tako opstala i ostala živjeti na svom. Proizvodnju krastavaca kornišona, koja im je obezbjedila prvu akumulaciju, dopunili su proizvodnjom ostalog povrća i proizvodnjom jagode i maline. Ovi vrijedni poljoprivrednici, koji i praznike provode na svojim parcelama, kažu da sve što naberu prodaju bez problema, da kupci prepoznaju pravi proizvod, te da njihova proizvodnja ne poznaje masovnu upotrebu hemijskih sredstava.

„Da biste uspjeli u ovom poslu morate ga voljeti i odreći se mnogih stvari, poljoprivreda nema radnog vremena, već se prilagođavate uslovima koji vladaju na parcelama. Nastavićemo istim intezitetom, jer vidimo da nam se do sada rad isplatio. Mislim da su naši proizvodi kvalitetniji i da zato nemamo problema sa plasmanom“.

Ovaj bračni par osim voća i povrtlarskih kultura, u blizini plastenika i parcela sa voćem i povrćem, uzgaja i svježu ribu, u obližnjem ribnjaku. Putnici, koje put navede iz pravca Tuzle prema Zvorniku, tokom lijepih i sunčanih dana,  mogu odmoriti u šadrvanu, pored parcele Ćosuljića i osim kupovine ribe uvijek probati svježu riblje čorbu. Dobrodošli.

Prijavite se na naš newsletter