Vožnja na električni pogon

MI vozimo na struju.JPG

Partner MKF kupovinom automobila na električni pogon, direktno utiče na smanjenje emisije CO2.

Partner mikrokreditna fondacija nastavlja voditi brigu o ekologiji, što dokazuje i nabavka automobila na električni pogon, kojeg će Partnerovi zaposlenici koristiti u obavljanju svojih radnih zadataka.

„Svakodnevno smo svjedoci da zagađenost zraka i nebriga o životnoj sredini, dramatično utiču na klimatske promjene i zdravlje ljudi. To je posebno vidljivo u gradovima i industrijskim centrima kao što je Tuzla, koja je drugi najzagađeniji grad u Evropi. Partner MKF kao društveno odgovorna organizacija, kupovinom automobila na električni pogon, želi dati svoj doprinos smanjenju emisije CO2 i pokazati da i male stvari mogu uticati na smanjenje zagađenosti zraka. Ovo je naš prvi automobil na električni pogon i mi ćemo, u narednom periodu, automobile na dizel gorivo koje trenutno koristimo, postepeno zamijeniti električnim i hibridnim automobilima. Nadam se da će i druge firme i građani slijediti naš primjer, i tako dati svoj doprinos očuvanju životne sredine. Također se nadam da će nadležne državne institucije uskoro donijeti propise kojima bi se stimulisala nabavka i korištenje ekološki prihvatljivih vozila, po uzoru na zemlje u okruženju čiji građani već uveliko koriste ove pogodnosti“, rekao je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.

„U Plan-net Solaru pozdravljamo kupnju automobila koji doprinose očuvanju čistije okoline i izvan granica Slovenije. Zadovoljni smo što smo sa Partner mikrokreditnom fondacijom ostvarili prvu prodaju električnog Nissan Leaf u Bosni i Hercegovini. Na osnovu ove dobre saradnje i znanja da su električni automobili budućnost, najavljujemo početak prodaje Nissan Leaf u Bosni i Hercegovini“, izjavio je mag. Marko Femc Direktor i CEO Plan-net solar d.o.o. Slovenija.

Zbog nepostojanja javnih punionica za vozila na električni pogon, Partner MKF je nabavila električni automobil koji ima mogućnost punjenja baterija jednostavnim priključenjem kabla na šuko utičnicu. U narednom periodu, Partner MKF će, u saradnji sa JKP saobraćaj i komunikacije Tuzla, postaviti prvu punionicu, koju će svi građani koji posjeduju automobile na električni pogon, moći koristiti.

Prema podacima BIHAMK-a, ukupan broj registrovanih drumskih motornih vozila na kraju 2016. godine iznosio je 990.730. Najveći broj registrovanih vozila je na dizel pogon, čak 70,58%, i benzin 28,53%, dok je broj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste plin, 8.444 ili 0,87%. Što se tiče vozila na električni pogon, ukupno je registrovano njih 79 ili 0,0085%. Iz Partner MKF se nadaju da će se broj vozila koji koriste fosilno gorivo i koji su jedan od glavnih zagađivača zraka, uveliko smanjiti, i da će sa većim brojem vozila na električni pogon, doći do značajnog smanjenja zagađenosti.

 

Prijavite se na naš newsletter