Žarko Tole zadovoljan uslovima poljoprivrednih mikrokredita u Partneru

tole 1.png

Porodica Tole je od davnina nastanjena u Ljutom Docu kod Širokog Brijega i tradicionalno se bave poljoprivredom. Tole su radili i obrađivali zemljiu, a lokalna klima je bila optimalna za uzgoj mediteranskih kultura i ljekovitog bilja.

Oni proizvode sve vrste povrća za svoje potrebe, a sa uzgojem smilja su počeli  prije 5 godina, kada je krenula ekspanzija  uzgoja ljekovitog bilja u ovim krajevima. Tole imaju sigurnog otkupljivača za smilje, koje se koristi za preradu u farmaciji I kozmetici.

Parcelu pšenice na površini od 3 dunuma koriste za vlastitu ishranu, jer se na njihovoj trpezi nalazi isključivo domaća hrana. Nestašicu žita i brašna i poremećaj cijena na svjetskom tržištu Tole ne osjete, jer maju obezbjeđen kruh sa vlastite parcele. 

Proizvode i cvijeće, koje prodaju u cvjećari, čiji je vlasnik njihova kćerka, koja živi u obližnjem Međugorju već poznatoj turističkoj destinaciji.

Žarko voli da eksperimentiše i uvodi nove kulture , te je prije nekoliko godina posadio drvo paulovniju koja je rijetka u uzgoju kod nas. Ovo drvo Željko je zasadio na površinu od 3 dunuma. Zasad je star 3 godine, a punu zrelost dostiže u 8. godini. Drvo paulovnije se koristi u industriji, za proizvodnju namještaja, igrački muzičkih instrumenata, te za izgradnju jahti i njegova potražnja je u porastu. Paulovnija je već narasla i dala nove izdanke. Ovo drvo je porijeklom iz Kine, karakteriše ga velika uloga u ekologiji. Listovi Paulovnije apsorbuju 10 puta više ugljen dioksida nego druge vrste drveća, a korjen upija teške metale te na taj način obnavlja tlo. Paulovnija je zauzela glavno mjesto u Žarkovom budućem biznis planu.

Žarko koristi svaki slobodan trenutak da nešto uradi na njivi,a u radu mu pomaže supruga. Površine pod zasadima raznih poljoprivrednih i drvnih kultura su jako velike. Sve teže je obrađivati zemlju, te su Tole odlučili da nabave motokultivator. Žarko je odlučio da putem “Agro” robnog mikrokredita nabavi motokultivator, kako bi lakše obrađivao zemljište. On kaže da mu “Agro” mikrokredit odgovara, jer su povoljni uslovi, kao i mogućnost da nabavi mehanizaciju preko dobavljača, koji daje garanciju i vrši popravke besplatno. Žarko posebno ističe uslugu zaposlenika iz kancelarije u Mostaru, zadovoljan je njihovom poslovnošću ljubaznošću i brzinom realizacije kreditnih sredstava za nabavku motokultivatora. Kako Žarko kaže: “Od kako sam upoznao Partner ne tražim druge kreditore”.

 https://www.youtube.com/watch?v=D5PEMWs5kvA

 

Prijavite se na naš newsletter