Partner i KfW kreditiraju male biznise

šivaona 2 (2).jpg

U Orahovici kod Gračanice, Šivaona “Emina”, vlasništvo Elvisa Selimovića, iz malog obrta prerasla je u pravi porodični biznis. Osnovna djelatnost ove male porodične firme je proizvodnja HTZ opreme, uniformi za radnike u metalnoj, prehrambenoj, ugostiteljskoj industriji. Klijenti su uglavnom iz BIH sa kojima sarađuju već nekoliko godina. Materijal i opremu nabavljaju iz Italije i Kine, a uzorke rade po željama kupca. Firma je prije pandemije imala 4 radnika, a danas 12, uglavnom lokalnog stanovništva.
“Ostati u ovom poslu, teško je”, kaže vlasnik, “konkurencija je jaka, puno je jeftinih proizvoda na tržištu, koji guše kvalitet i smanjuju cijenu”.
Poseban izazov je sačuvati biznis u teškim vremenima. Selimovići su se oslonili na dugogodišnjeg saradnika, Partner MKF, sa kojom sarađuju već 15 godina. 
“Za svaku finansijsku pomoć, koja mi je bila potrebna obraćao sam se njima i imamo odličnu saradnju”.
Beskamatni kredit uz pomoć Partnera i Njemačke razvojne banke KfW u vrijeme pandemije bio je pravi pogodak za ovog privrednika. Nove mašine omogućiće mu bolju, efikasniju i bržu proizvodnju i stvoriti uslove za proširenje firme. Nada se da će mu, ukoliko se zakonska regulativa promijeni, biti omogućeno da od Partnera dobije finansijska sredstva veća od 10.000 KM.
                             
                                       https://www.youtube.com/watch?v=Yl_xZUDobiw

 

Prijavite se na naš newsletter