Spoj tradicije i ekološke proizvodnje uz Partner

EFA_2249 web.jpg

Uz podršku Partnera, već 18 godina, Ivanka Miličević, na svom seoskom domaćinstvu u blizini Fojnice, proizvodi svježi i punomasni kravlji sir u raznim kombinacijama. Osim sira, kod Ivanke na farmi možete probati i domaće specijalitete po tradicionalnim receptima ovog kraja, razne vrste suhih kolačića. Sva proizvodnja je ekološka jer, kako kaže, na njivama ne koristi umjetno gnojivo, a kravama daje samo zdravu hranu. Poljoprivredom, stočarstvom, proizvodnjom i preradom mlijeka bavi se zajedno sa svojim sinom i radi, kako kaže, sve “muške poslove”, obrađuje zemlju, kosi, vozi traktor…

Njeni sirevi se mogu naći u svim prodavnicama u Fojnici, a prodaju se i u trgovinama u Kiseljaku, Sarajevu, Gradačcu. Turisti iz drugih zemalja ga kupuju i obišao je skoro čitav svijet, stigao je u Aziju i Ameriku.

“Ovo je težak kruh, puno znoja i odricanja, ali i dokaz da se radeći na svojoj zemlji može pristojno živjeti”, kaže Ivanka. “I sve što je trebalo, Partner je bio tu u svakom momentu, nije bitno da li je to jedan kredit ili dva, uvijek su tu da pruže podršku.

Prijavite se na naš newsletter