Buluti su negativne životne okolnosti okrenuli u pozitivnu priču

web1 paradajiz.jpg

Dženita Bulut i njen suprug imaju registrovano gazdinstvo, koje su formirali na porodičnom imanju u Brnjacima u Kiseljaku. Dženita i suprug nekada su živjeli u Sarajevu, u stambenoj zgradi, radili su za lokalne mesnice prodaju mesa. Nepovoljno tržiše, loše otkupne cijene i nemar otkupljivača su im napravili dug i "propadanje" posla. Buluti nisu uspjeli opstati u ovakvim okolnostima, posao im je stao, morali su krenuti iz početka. Niko od njih nije radio, a trebalo je izdržavati i školovati četvero djece.

Buluti su preokrenuli negativne životne okolnosti u pozitivnu priču. Preselili su iz Sarajeva u Kiseljak, na porodičnu zemlju, koju je njen suprug nasljedio od oca i počeli uzgajati muzne krave. Postepeno su širili stado muznih krava, pronalazili tržište i ulagali u mehanizaciju. Nisu čekali pomoć ni od koga, sami sebi su stvorili radna mjesta i  obezbjedili egzistenciju. Počeci su bili teški, ponekad su mislili da će odustati. Dženita priča, kako je djecu, koji su u to vrijeme bili mali “jedno drugom do uha”, ponekad morala ostaviti na brigu starijoj djeci, da bi otišla pomusti krave i odnijeti mušterijama mlijeko na vrata. Kako je vrijeme odmicalo, napredovalo je Dženitino imanje. Prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda uspjeli su pokriti troškove školovanja djece, podmiriti sve potrebe u domaćinstvu i od uštede kupovati mehanizaciju i širiti stado.

Sada Buluti imaju 19 muznih krava, 7 junica, 3 traktora, traktorske priključke, balirke... Oni proizvode vlastitu stočnu hranu na koju ide najveći udio troškova kod muznih krava. Suprug se brine o tržistu, Dženita o stadu. Kroz razgovor sa njima, stiče se utisak da savršeno poznaju uzgoj krava, sve o proizvodnji mlijeka, a također i o kretanjima na tržištu. Nisu previše zadovoljni otkupnim cijenama mlijeka, ali je redovna isplata, a uspiju ostvariti dio poticaja, tako da se uspjevaju držati na pozitivnom nivou.

Ova porodica osim iskustva, koje stiču svakodnevno radeći na svojoj farmi, edukuje se kad god imaju neku priliku i to se vidi odmah u njihovom načinu rada na farmi. Njihova djeca, 2 sina i 2 kćeri, pomažu u radovima na farmi. Proizvodnja mlijeka na farmi muznih krava kod Buluta dostiže i do 8000 l mjesečno. Kompletnu količinu mlijeka prodaju mljekari, koja im je dala povoljniju cijenu. Dženita odvoji određenu količinu mlijeka za proizvodnju sira i kajmaka, za svoje komšije, koji su navikli kupovati njene kvalitetne proizvode. Kako Dženita reče, mogla bi ona sve prodati mljekari, ali kaže da su komšije njeni odani i sigurni kupci.

Prije nekoliko godina Buluti su registrovali svoje gazdinstvo kao obrt, što ima niz prednosti, ostvarili su sebi pravo na penzionu i zdravstvenu zaštitu i mnogo povoljniji status poslovanja. 

Gazdinstvu „Bulut-Milk”, Dženite i njenog supruga, iako je u punom usponu potrebna su stalna ulaganja, tako da su planirali izgraditi štalu savremenog tipa i poboljšati uslove držanja muznih krava. Za izgradnju štale nisu imali sredstva, pa su se obratili Partner MKF. Od sredstava koja su dobili putem mikrokredita u Partner MKF su kupili sav građevinski materijal potreban za izgradnju štale. Jako su zadovoljni ljubaznim osobljem i jednostavnom procedurom za dobivanje mikrokredita. Dženita kaže da joj je to bilo najvažnije, jer je samo jednom trebala otići u ured zbog, a radnici su joj olakšali i pojednostavili odobravanje mikrokredita. Dženita kaže da će i dalje nastaviti sarađivati sa Partnerom.

Prijavite se na naš newsletter