Moj poziv je poljoprivreda

Na 15 km od Sarajava prema Trnovu, snažan utisak na sve, koji idu u tom pravcu ostavlja nasmijano lice Slobodanke Veselinović, koja u šadrvanu ispred kuće, putnicima i prolaznicima nudi ekološki uzgojeno voće, povrće, ukrasno cvijeće i sokove domaćeg porijekla, sve proizvedeno na vlastitim livadama i vrtovima bez vještačkih đubriva i hemijske zaštite. Ova porodica vrijednih ljudi, u kojoj suprug radi u lokalnoj firmi, je u poljoprivredi vidjela svoju šansu za dobar život.

Na parcelama u neporednoj blizini, Slobodanka i njen suprug se brinu o 250 m2 plastenika, 5 dunuma jagode, aronije i borovnice i nekoliko dunuma jabuke i kruške. Kao uspješni poljoprivrednici, jedan manji plastenik, Veselinovići su dobili kao donaciju od Partner MKF i USAID-a.

Osim toga sredstvima Partnerovog mikrokredita za energijsku efikasost, ova porodica je kvalitet stanovanja poboljšala zamjenom prozora na objektu za stanovanje.

Mnogii od njihovih proizvoda prešli su granicu Bosne i Hercegovine, ali za sada je njihovo tržište ipak pretežno na lokalnom nivou. 

“Naši proizvodi su primamljivi kupcima, uzgoj je ekološki, a prodaja je najčešće na bazi samoposluživanja, kupci sami beru, vagaju. Kupci su prepoznali kvalitet naših proizvoda, posebno su oduševljeni našom proizvodnjom soka od aronije i jabuke i domaćim ajvarom”.

„Tako smo naučili od malena i ne vidim se nigdje drugdje nego ovdje, meni je dan proveden baveći se poljoprivredom bolji nego ijedan trenutak u gradu, volim ovaj posao. Bavimo se uzgojem i preradom voća i povrća, a u vrijeme zimske pauze na zemlji, uzgajamo i svinje i koke, uvijek nešto radimo. Nadam se da će se u našoj državi pronaći neko rješenje da se i mladima osigura da ovdje mogu ostati i nastaviti se baviti poljoprivredom“, ispričali su nam je Veselinovići.

 

Prijavite se na naš newsletter