Provjerite kvalitetu zraka

Provjerite kvalitetu zraka.jpg

 

Partner mikrokreditna fondacija Tuzla, nastavljajući saradnju sa Udruženjem građanja EKOSO na projektu postavljanja mjernih stanica za kontrolu kvalitete zraka instalirati će u ovoj godini sedam mjernih stanica u Tuzli. Funkcija stanice je mjerenje koncentracije najznačajnijih zagađivača, Ova oprema mjeri nivo čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 i PM 10 čestice).PM iz njihovog naziva znači „particulate metter” ili partikularne to jest vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu

  • PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), npr. prašina ili pelud. Za poređenje, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije. Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvaliteta zraka lošija te da s vremenom može početi uticati na zdravlje.
  • PM2,5 ili fine čestice su one koje su puno opasnije jer su manje od 2,5  μm pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma). Njihov je promjer otprilike 3 posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste više od dopuštenih 25 μg/m3 u kalendarskoj godini i kad prodru duboko u pluća, mogu uzrokovati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju.

U svijetu već postoji platforma koja se sastoji od ogromnog broja malih, „Internet of Things“, mjernih stanica koje pokrivaju 73 države svijeta, a čijim podacima, kao i ovoj stanici, svako besplatno može pristupiti putem web stranice:

 

                                                                     

 

Prijavite se na naš newsletter