Uloga MK sektora u podsticanju domaćinstava i mikro i malih biznisa u proizvodnje električne energije putem solarnih izvora

panel.png

5.10.2022. u Trebinju, u organizaciji udruženja mikrokreditnih organizacija AMFI, održana je panel diskusija na temu “Mikrokreditni sektor u funkciji održivog razvoja“.

Ovaj događaj predstavlja uvod u obilježavanje Sedmice održivog razvoja u BiH, koja se od 7. do 14. oktobra obilježava u našoj zemlji  i cijelom svijetu. Mikrokreditni sektor u BiH i svijetu je prepoznat kao jedna od važnih poluga za ostvarenje osam od 17 definiranih ciljeva održivog razvoja: svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, postizanje rodne jednakopravnosti i ekonomsko  osnaživanje žena, promicanje ekonomskog rasta i zapošljavanja, podrška industrijama, inovacijama i razvoju infrastrukture i smanjenje nejednakosti.

Jedan od okruglih stolova bio je “Uloga MK sektora u podsticanju domaćinstava i mikro i malih biznisa i proizvodnje električne energije putem solarnih izvora.  Voditeljica panel diskusije bila  je Selma Jahić, direktor sektora podrške Partner MKF.

U okviru panela  „Uloga MK sektora u podsticanju domaćinstava i mikro i malih biznisa i proizvodnje električne energije putem solarnih izvora“  učestvovali su predstavnici: zakonodavne vlasti, finansijera, akademske zajednice i dobavljača/distributera solarnih izvora.

Istaknuto je da je potrebno iskoristiti geostrateški položaj BIH u pogledu korištenja OIE.

„Potrebno učiniti više na promovisanju obnovljih izvora enegije, jer stanovništvo nije dovoljno informisano u pogledu koristi i važnosti korištenja ovih izvora energije“, rečeno je na diskusiji.

S druge strane svi smo svejdoci trenutnog stanja sa energentima, a besplatna energija ostaje neiskorištena.

Potrebno je da svi zajedničkim snagama doprinesemo povećanju korištenja solarnih izvora na šta smo se kao država obavezali potpisivanjem sporazuma o energetskoj tranziciji.

Država treba da obezbijedi odgovarajuću zakosnku regulativu, kako na nivou države tako i na nivou nižih nivoa vlasti, jer trenutno postoji niz neusklađenosti  oko izdavanja dozvola za odobravanje ovih projekata.

Do sada je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj), kroz svoje projekte finansiranja zelene ekonomije potpisala ugovore sa 27 finansijskih institucija, od toga dvije MKO, za plasman 130 miliona eura kredita.

EBRD će nastaviti sa finansiranjem zelene ekonomije u regiji u iznosu od 280 miliona eura pod nazivom “GEFF III – REpower” koji će imati veći fokusa na ulaganja domaćinstava u zelene tehnologije i obnovljive izvore energije kao što su solarni krovni panel, toplotne pumpe i kotlovi na biomasu, zajedno sa tradicionalnim mjerama energetske efikasnosti. GEFF III u Bosni i Hercegovini će podržati EU i vlada Japana.

Potrebno je da se mikrokreditne organizacije aktivnije  uključe u ove projekte te je ovo i poziv za njih da se još aktivnije uključe u ove, za BIH važne procese.

 

Prijavite se na naš newsletter